GALERIA

Wrocław – ul. Górnicza 2-22

Budynki zlokalizowane przy ulicy Górniczej w zachodniej części Wrocławia zostały nabyte na przetargu gminnym. Przedmiotem sprzedaży było jedenaście podpiwniczonych segmentów mieszkalnych (numery 2-22) wraz z przylegającą działką, którą przeznaczono następnie na parking. Jeden z segmentów (nr 18) stał na gruncie oddanym w użytkowanie wieczyste.

Czytaj więcej >>

Zakupione budynki stanowią część większego zespołu zabudowy powstałego w latach ‘30 XX wieku jako kompletne urbanistycznie osiedle mieszkaniowe z zabudową wielorodzinną. Osiedle jest przykładem architektury modernistycznej, powszechnie występującej w tamtym okresie. Zabudowa została zaprojektowana w układzie równoległym wraz ze wspólną częścią ogródków i zieleni w części oficynowej (zabudowa typu Zeilenbau). Środkową część osiedla stanowiły podpiwniczone budynki wielorodzinne, trzykondygnacyjne z nieużytkowym poddaszem. Estetyka elewacji jest minimalistyczna, a jej układ jasno odzwierciedla wewnętrzne podziały funkcjonalne. Większość – siedem - segmentów zostało szybko sprzedanych innym, zewnętrznym wrocławskim firmom. W związku z czym wspólnicy obecnej firmy Odnova pozostali właścicielami segmentów 16, 18, 20 i 22 oraz działki budowlanej, na której w drugim etapie inwestycji powstał parking naziemny. W pierwszym etapie realizacji projekt obejmował remont i termomodernizację istniejącej zabudowy. Układ oraz przeznaczenie pomieszczeń nie uległy zmianie – na wszystkich kondygnacjach znajdują się po dwa lokale mieszkalne, przeważnie 2-pokojowe. Większość z lokali ma oddzielną kuchnię, pozostałe aneks kuchenny przylegający bezpośrednio do pokoju dziennego. W części piwnicznej odnowiono komórki lokatorskie, z których dodatkowo wydzielono pomieszczenia wspólne dla przechowywania rowerów i wózków dziecięcych. Budynki zostały docieplone, klatki schodowe odnowione, a elewacja odświeżona. W zakresie infrastruktury technicznej wykonano przede wszystkim przyłącze do sieci ciepłowniczej, a także zamontowano w jednym z segmentów wymiennik ciepła zasilający wszystkie jedenaście budynków poprzez całkowicie nową instalację centralnego ogrzewania. Ponadto wykonano nowe przyłącze do sieci elektroenergetycznej, a także zmieniono lokalizację przyłącza wodociągowego. Istniejące instalacje przeszły gruntowny remont obejmujący modernizację kanalizacji sanitarnej oraz deszczowej. Drugi etap inwestycji obejmował przebudowę nieużytkowego poddasza zwiększając ilości istniejących lokali mieszkalnych o 22 we wszystkich jedenastu segmentach, co zwiększyło zapotrzebowania na miejsca parkingowe. Możliwość realizacji drugiego etapu była ograniczoną koniecznością budowy parkingu naziemnego, w wyniku czego powstał plac zapewniający 45 miejsc postojowych. Bez względu na stan wykończenia oraz rodzaj rynku, na którym lokale były oferowane (pierwotny lub wtórny), z opinii klientów wynikało, że oferta była dobrą alternatywą dla „wielkiej płyty”, gdyż plasowała się w tym samym przedziale cenowym, lecz zapewniała wyższy standard. Dodatkową zaletą było wyjątkowe dobre skomunikowanie okolicy – bezpośredni dostęp do komunikacji miejskiej oraz autostrady A4. Dostosowanie cen do wymogów programu MdM stanowiło dodatkową zachętę do nabycia lokalu przy ulicy Górniczej.

Zwiń >>